Conceptes bàsics (U3, SOC)

1. Economia de subsistència: el que es produeix està destinat per a l’autocosum i no hi ha cap tipus d’excedent ni sobrant en la producció.

 

2. Economia de mercat: la producció està destinada a generar un sobrant o excedent per a la venda en mercats.

 

3. Proteccionisme: defensa de la indústria nacional d’un país mitjançant l’aplicació d’impostos (aranzels sobre les importacions).

 

4. Lliure canvi:  teoria comercial que defensa la llibertat de comerç entre els països, sense cap tipus de traves, com la base per al creixement de l’economia.

 

5. Capitalisme: sistema econòmic basat en la propietat privada dels mitjans de producció, la lliure iniciativa, la recerca del màxim benefici, la llei de l’oferta i la demanda i la de la competència, i la no intervenció de l’Estat.

 

6. Socialisme: model d’organització social que denuncia les desigualtats generades pel capitalisme. Reclamava el final de la propietat privada i la realització d’una revolució proletària a la vegada que defensava la intervenció dels obrers en la vida política participant en les eleccions i entrant en els parlaments per aconseguir una legislació més favorable als treballadors.

 

7. Societat estamental: tipus de societat en la qual les diferències queden establertes segons el naixement. És la societat pròpia de l’Antic Règim.

 

8. Societat de classes: societat en la qual les diferències estan marcades per la riquesa.

 

9. Marxisme: ideologia que defensava la propietat col·lectiva i és partidària de l’acció obrera. El seu objectiu és efectuar una revolució del proletariat dirigida pels partits obrers que en una primera fase seria una dictadura del proletariat que crearia un Estat obrer que socialitzaria la propietat.

 

Posteriorment, en una segona fase, s’implantaria el comunisme amb l’extinció de l’Estat i es crearia una societat de classe.

 

10. Anarquisme: ideologia que defensa la llibertat individual, la solidaritat social i la propietat col·lectiva, a la vegada que rebutja l’autoritat i els partits polítics.

 

El seu objectiu és efectuar una revolució social de manera espontània o mitjançant l’organització sindical que comporti una societat sense classes, el final de l’Estat i la propietat col·lectiva.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s