Activitats (U2, EE)

Data d’entrega: dll, 1 de desembre

1. “Tot el que contribueix a la felicitat de la societat mereix la nostra aprovació”, va escriure David Hume. La seva ètica es denomina emotivista i utilitarista: és bo el que ens produeix bones sensacions i és útil per a tots; és dolent justament el contrari. El criteri de conducta és el sentiment i així aconseguim una ètica universal (per a tots els homes) afirmant que els sentiments són tan universals com els judicis de la intel·ligència.

ACTIVITAT: busca exemples de la vida real que mostrin aquesta conducta i fes una crítica argumentada d’aquesta postura ètica.

2. “Durant massa temps, l’home a contemplat amb mals ulls les seves inclinacions naturals, de manera que ho ha associat amb la mala consciència. Hauríem d’intentar la postura contrària, és a dir, associar amb la mala consciència tot el que s’oposa als instints, a la nostra animalitat natural. ¿Però qui és suficientment fort per fer-ho?” Nietzsche proposa per això assassinar a Déu i crear una nova moral i un nou “super-home”. Dostoievski després va comentar: “Si Déu està mort, tot està permès”.

ACTIVITAT: comenta aquesta postura i la resposta de Dostoievski, tenint en compte les qüestions esmentades a classe. Reflexiona i respon: Quines conseqüències pot tenir aquesta manera de pensar? Coneixes algun fet o personatge que hagi actuat així amb aquests plantejaments? Per què es coneix la seva postura com a nihilista?

3. Quina de les teories ètiques veus reflectida a les següents afirmacions. Després digues quines (dues o tres com a màxim) creus que són les més corrents.

   a. Fumar perjudica greument la salut.

   b. Fes que la teva vida sigui més còmoda.

   c. En funció de la persona, cert aspecte per a uns estarà bé i per als altres estarà malament.

   d. El bé i el mal no existeixen, s’ha de viure plenament.

   e. S’ha de fer perquè m’ho han manat i si no m’he d’atenir a les conseqüències.

   f. Si tothom fes com fas tu, això no funcionaria.

   g. Els experts en la matèria que deliberin i ens diguin què és el que és bo.

   h. S’ha de fer perquè és el que hem acordat.

Anuncis

2 responses to “Activitats (U2, EE)

  1. Respecte al text de Nietzsche penso que significa que a vegades l’home es troba pressionat per algunes obligacions o coses necessàries i proposa matar a Déu per tal que sembli que podríem ser més lliures si ho féssim, amb meyns obligacions i sense haver de justufucar res davant ningú. Penso que aquesta manera de pensar és una mica boja doncs Déu és el nostre superior i sembla d’irresponsable el que proposa. Sí que coneixo persones que han actuat d’aquesta manera, cada dia en passen moltes com per exemple quan algú fa una broma i un directament l’insulta o simplement li pega un cop de puny, sense més consideracions, com si tot estés permés.

  2. 1. Hi ha molts exemples d’aquesta postura ètica. Un podria ser quan et manen fer una activitat cansada i no tens ganes de fer-la i no la fas perquè pensem que no ens contribuirà a ser més feliços. Penso que aquesta ètica no és bona ja que tu podries fer les coses que et donessin felicitat i no et beneficiarien per res. S’ha de discernir entre la felicitat i l’obligacó; hauríem d’intentar no fer cap cosa sense pensar, o en les obligacions o en la felicitat que provoca, però no hauríem d’actuar només pel propi gust.

    2. Repescte el que Nietzche proposa: matar a Déu, sembla una manera de lliurar-nos de les nostres obligacions per fer el que nosaltres volguessim en qualsevol cas sense tenir en compte les nostres obligacions. Hi han molts casos en que la gent actua d’aquesta manera com per exemple quan algú fa bromes o actua sense pensar en els sentiments dels altres fent el que ells volen sense límits.

    3. b) Hedonisme: normalment la gent busca abans el plaer que les seves obligacions.

    h) Ètica discursiva: és una de les mes corrents. Fer tractes per arribar a una cosa determinada, és a dir, el pacte ens diu el que està bé, allò pactat (encra que sigui inmoral).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s