Resum de la Guerra Civil (U9, SOC)

 

– Les fases militars de la Guerra Civil van ser:

1. El juliol de 1936 el cop d’Estat dels militars sublevats havia dividit Espanya en dues zones: la controlada pels rebels, constituïda per Andalusia, Castella i Lleó, Galícia, Balears i un sector d’Extremadura i Aragó; i la part fidel a la República, que era el Nord, Catalunya i tot el llevant, Madrid, Castella-la Manxa i part d’Andalusia.

2. L’agost de 1936 els sublevats van iniciar l’avanç  cap a Madrid i van ocupar Extremadura, i al setembre Toledo. Però al novembre l’ofensiva franquista va ser frenada pels republicans, i els successius intents de penetrar a la ciutat (batalles de Guadalajara i Jarama) van fracassar.

3. Entre abril i octubre de 1937 es va salvar la Batalla del Nord. Després del bombardeig de Guernica per la Legió Còndor l’abril, el mes de juny els sublevats van ocupar Bilbao. Malgrat les ofensives republicanes de Brunete i Belchite per disminuir la pressió al nord, no es va poder evitar la caiguda de Santander a l’agost, i la d’Astúries. Dos mesos després.

4. El 1938 els franquistes es van avançar sobre Aragó i van arribar al Mediterrani per la zona de Castelló. Catalunya va quedar aïllada de la resta  del territori republicà i, per impedir l’avenç dels sublevats, la República  va llançar l’ofensiva  de la batalla de l’Ebre. Al novembre i després de durs combats, els republicans es van replegar i l’avenç franquista per Catalunya va ser imparable. Barcelona va ser presa eql 26 de gener de 1939 i, poc després , arribaven els sublevats a la frontera francesa.

5. El febrer de 1939 només quedava Madrid i la zona centre en mans republicanes. Entre febrer i març, els sublevats van ocupar aquell territori i l’1 d’abril del 39 el conflicte va finalitzar.

– La batalla de Madrid va frenar el ràpid avenç dels sublevats cap a la capital, al novembre de 1936 i va permetre que la resistència republicana es mantingués  durant més temps. L’estratègia dels rebels era la d’ocupar el més aviat millor  la capital per donar un cop moral a la República i per això, les primeres operacions de la Guerra Civil van tenir aquell objectiu.

La batalla de l’Ebre va ser un intent del govern republicà de frenar l’avenç dels sublevats que havien arribat al mar Mediterrani, deixant Catalunya aïllada de la resta de territoris republicans. Va ser una de les últimes accions bèl·liques d’envergadura per part dels republicans. La derrota final va facilitar la caiguda de tot Catalunya i va accelerar el final de la guerra a favor dels sublevats.

Anuncis

One response to “Resum de la Guerra Civil (U9, SOC)

  1. Hola ,
    moltes gràcies per aquest super resum. M’ha servit per estalviar-me un munt de feina per un treball.
    Gràcies.

    A10!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s