Declaració de Drets de l’Home i del Ciutadà (1789)

La Declaració Universal de Drets de l’Home i del Ciutadà va ser redacatada a l’agost del 1789, als inicis de la Revolució Francesa. S’ha convertit en el model de moltes de les declaracions posteriors i font d’inspiració per a la major part de les constitucions dels segles XIX i XX.

S’emmarca en el periode de l’Assemblea Constituent (1789-1791).  Aquesta Asseblea va prendre decisions de gran trascendència:

– 4 d’agost de 1789: l’abolició dels privilegis feudals i del delme.

– 26 d’agost de 1789: Declaració de Drets de l’Home i del Ciutadà.

-2 de novembre de 1789: nacionalitatzació dels béns de l’Església.

– 3 de setembre de 1791: nova Constitució.

La Declaració de Drets de l’Home i del Ciutadà reconeixia i garantia les llibertats personals, la igualtat davant la llei, etc. Aquí en tens un fragment:

477px-Declaration_of_Human_Rights“ARTICLE 1. Els homes neixen i romanen lliures i iguals en drets. Les distincions socials només poden estar fonamentades en la utilitat comuna.

ARTICLE 2. El fi de qualsevol associació política és la conservació dels drets naturals i imprescriptibles de l’home. Aquests drets són la llibertat, la propietat, la seguretat i la resistència a l’opressió.

ARTICLE 3. El principi de qualsevol sobirania resideix essencialment en la nació. Cap cos, cap individu, no pot exercir autoritat que mai no emani expressament d’ella (…).

ARTICLE 4. La llibertat consisteix a poder fer tot allò que no perjudiqui un tercer; per tant, l’exercici dels altres drets naturals cada home no té cap altre límit que els que assegurin als altres membres de la societat el gaudi d’aquestos mateixos drets. Aquests límits només poden ser fixats per la llei. (…)

ARTICLE 6. La llei és l’expressió de la voluntat general. (…)

ARTICLE 7. Cap home no pot ser acusat, arrestat ni detingut més que ens els casos determinats per lallei i segons les formes que ella ha prescrit. (…)

ARTICLE 11. La lliure comunicació del pensament i de les opinions és un dels drets més preuats de l’home; qualsevol ciutadà, per tant, pot parlar, escriure, imprimir lliurement, sense perjudici de respondre de l’abús d’aquesta llibertat en aquells casos determinats per la llei.”

Aquests drets suposen el final de l’absolutisme i el triomf de la revolució liberal.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s