La coronació de Napoleó (1804)

Deu anys després del començament de la Revolució Francesa, Napoleó Bonaparte fa un cop d’estat per aconseguir el poder. Els ideals il·lustrats i recoluvionaris pesaven molt en la ment de Napoleó, i ho va mostrar ràpidament amb una actitud dual davant l’Església. Senzillament la respectava i la menyspreava alhora.

La respectava perquè “necessito la religió catòlica; només ella està dispositada en el fons dels cors dels francesos, d’on mai no ha estat esborrada”. Per contraposició, deia que “totes les religions són filles dels homes”.

pius_viiEl 14 de març de 1800 fou escollit com a nou Papa Pius VII. Aquest volia la normlització de la vida de l’Església, doncs fou perseguida (per exemple, els jesuïtes foren expulsats del país; o la nacionalització dels béns de l’Església). Per millorar les relacions, el 1801 es va firmar un nou concordat, que va regular les relacions entre el Pontificat i la República.

Napoleó volia conmtrolar l’Església i servir-se de la seva estructura i doctrina. Per això va iontentar que Pius VII li concedís el dret a nomenar bisbes a frança. Però el Papa s’hi va negar. El cardenal de París recordava: “Senyor, podeu cobrir la terra amb els vostres exèrcits i el vostre poder; però no podeu manar en les consciències”.  Però Napoleó li replicà: “Cal una religió per al poble i aquesta religió ha d’estar en mans del govern (…). S’ha de ser amo dels sacerdots. Se’ls ha de retenir per l’interés; han de ser pagats per l’Estat”.

El 1804 Napoleó  va invitar al Papa a la seva coronació a París com a emperador per donar prestigi i legitimitat a la cerimònia. El Papa ignorava que no seria ell qui el coronaria, sinó que el mateix Napoleó es coronaria a si mateix.

Amb Napoleó la situació de l’Església es va anar recuperant: s’obriren de nou les parroquies i els seminaris. Però el 1809 quan Napoleó va aconseguir el divorci de Josefina d’un tribunal civil, va decidir envair els Estats Pontificis. Pius VII el va excomunicar i l’Emperador digué: “Ja n’hi ha prou de miraments; el Papa és un boig a qui s’ha de tancar”.

Pius VII va estar tres anys captiu a Savona i va tornar a Roma només després de la caiguda de Napoleó, enmig del clamor popular.

Jacques-Luis David va pintar “La coronació de Napoleó”. Fins ara t’he explicat breument el context històric i la relació amb l’Església Catòlica.  Fixa’t en la solemnitat del quadre:

Jacques-Louis_David_Coronacio-napoleo

En el següent link podràs identificar els personatges que hi apareixen.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s