Pla Marshall

ERP: European Recovery Programm, era el programa d’ajuda nord-americà per reconstiur l’economia europea després de la Segona Guerra Mundial, segons la idea del secretari nord-americà  George Marshall, aprovat el 3 d’octubre de 1948. 

“No necessito dir-los, senyors, que la situció mundial és molt greu (…). En considerar el que calia per rehabilitar Europa, es van estumar correctament la pèrdua física de vida, la destrucció visible de ciutats, fàbriques, mines i ferrocarrils, però els darrers mesos s’ha fet palès que aquesta destrucció visible era probablement menys greu que la dislocació de tota l’economia europea. (…) És lògic que els Estats Units facin tot el que tinguin a l’abast per ajudar a tonar a una salut econòmica normal en el món (…). La nostra política no s’adreça contra cap país, ni cap doctrina, sinó contra la fam, la pobresa, la desesperació i el caos, el seu objectiu ha de ser tornar a la vida una economia operant en el món, de manera que permeti l’aparició de condicions polítiques i socials en què hi puguin haver institucions lliures (…). Qualsevol govern que estigui disposat a ajudar en la tasca de recuperació trobarà, n’estic segur, plena cooperació del govern dels Estats Units (…). El papaer d’aquest país ha de consistir en una ajuda amistosa en l’elaboració d’un programa europeu i un ulterior suport a aquest programa en la mesura que pugui ser convenient per a nosalters fer.ho. El programa hauria de ser un programa combinat, acceptat per un bon nombre de nacions europees, si no per totes.” Discurs de G. Marshall, Universitat de Harvard, 6 de juny de 1947.

marshall franceEl pla Marshal va ser acceptat per 16 països europeus, que destinaren els diners a infraestructures: transports, construcció i instal·lacions públiques. EUA també en sortien beneficiats doncs rebien matèries primes, aliments o béns industrials. Alhora així estenien la seva influència sobre la població europea mitjançant una propaganda que mostrava una mirada generosa i magnànima americana, i evitaven així que Europa mirés el model econòmic i polític comunista.

L’URSS pressionà als seus països per a què no acceptessin el Pla Marshall. Així ells crearen el COMECON (Consell d’Assistència Econòmica Mútua) el 1949 per afavorir la integració comunista i reduïr l’àrea d’influència del Pla Marshall.

Estats que van rebre ajuda del Pla Marshall (en milions de dòlars):  Portugal(70), França (2.296), Regne Unit (3.297), Irlanda (133), Bèlgica i Luxemburg (777), Països Baixos (1.128), RFA (1.448), Suïssa (250), Itàlia (1.204), Àustria (488), Dinamarca (385), Suècia (347), Noruega (372), Grècia (366) i Turquia.

contra_pla_marshall

 

Paga la pena que coneguis el contingut del següent web.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s