14 punts de Wilson

wilson“Volem que el món esdevingui un lloc segur on tothom pugui viure, un lloc possible especialment per a tota nació que estimi la pau. (…) És, doncs, el programa de la pau al món allò que constitueix el nostre programa:

1. Acords de pau negociats obertament.

2. Llibertat absoluta de navegació per mar, fora de les aigües territorials, tant en temps de pau com en temps de guerra. (…)

3. Supressió de totes les barreres econòmiques i establiment de condicions comercials iguals per a totes les nacions que s’avinguin a la pau i s’associïn per al seu manteniment.

4. Intercanvi de garanties suficients per tal que els armaments siguin reduïts al mínim compatible amb la seguretat interior.

5. Un arranjament lliurement debatut de totes les reivindicacions colonials. (…)

6. Evacuació de tot el territori rus i una regulació de totes les qüestions que concerneixen Rússia que asseguri la millor i la més lliure cooperació de totes les nacions del món. (…)

7. Tothom s’avindrà per tal que Bèlgica sigui evacuada i reconstuïda sense cap temptativa que limiti la sobirania de què gaudeix al mateix nivell que totes les nacions lliures. (…)

8. Tot el territori francés haurà de ser alliberat i haurà de ser rescabalat el perjudici causat a França per Prússia el 1871, pel que fa a l’Alsàcia i la Lorena.

9. S’hauran de rectificar les fronteres italianes.

10. Caldrà concedir la possibilitat d’un desenvolupament autònom als pobles d’Àustria-Hongria.

11. Romania, Sèrbia i Montenegro haruan de ser evacuats; a Sèrbia caldrà concedir-li un accés lliure al mar. (…)

12. S’haurà de garantir la sobirania i la seguretat a les regions turques de l’Imperi otomà actual.

13. S’haurà de crear un estat polonès independent.

14. Cal que es constitueixi una associació general de les nacions en virtut de convencions formals que tinguin per objecte oferir garanties mútues d’independència política i d’integritat territorial, tant als petits estats com als estats grans.”

El 8 de gener de 1918 el president nord-americà Thomas Woodrow Wilson va llegir aquest discurs al Congrés dels Estats Units. Pretenia donar unes idees amb les que basar-se per redactar els diferents tractats de pau a l’acabar la Primera Guerra Mundial.  Però aquestes idees es van quedar en bones intencions, doncs les condicions que van imposars als vençuts foren molt dures.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s