Tutoria professor-escola 1. Consideracions generals

Crec que cal tenir en compte algunes consideracions de cara a preparar una entrevista amb els pares d’un alumne amb TDAH. Més, si el professor és ignorant en aquesta matèria, si és el primer cop que té l’alumne a l’aula, si el trastorn està detectat o no, etc. Quedi clar, que em refereixo sempre a alumnes de la Secundària. De totes maneres, crec que també són bones orientacions pels educadors de Primària.
1. Metges
Un alumne a l’ESO amb un TDAH detectat, comporta que la família, sens dubte, haurà passat moltes estones anant al metge, visitant al pediatra o a especialistes per tractar aquest trastorn, aquella conducte del “no para quiet”. Els pares ja han passat per molts metges i han sentit tot tipus d’opinions i orientacions. Per tant, els pares han escoltat a especialistes.
2. Medicació
Els pares detecten ràpidament si ens fem càrrec del que comporta aquest trastorn. Entre altres coses, segurament, el noi deu estar medicat quan arriba a l’escola i el seu efecte comença a davallar per la tarda. És a dir, quan està a casa, ho està sense medicar. Quant està a l’escola, ho està sota els efectes de la medicació. Els professors no ens podem queixar. La diferència és clara. Crec que els professors distingim amb facilitat quan un alumne amb TDAH s’ha pres la pastilla o no. Quants cops l’haurem fet trucar a casa, havent-li preguntat abans: “T’has pres la pastilla?” Per tant, els primers que afecta directament els efectes de la conducta hiperactiva és a la convivència familiar (evidentment, primer de tot, al propi interessat).
Un altre cas, no poc freqüent, és quan la medicació no s’ha encertat a la primera. Normal. Això fa que s’hagi de canviar la medicació i que a temporades, els resultats no siguin els desitjats. Els pares veient que no s’encerta, temen per les conseqüències: deixa de menjar, insomni, una temporada dels curs acadèmic sense bons resultats, etc. Pot comportar, en alguns casos, que els pares deixin la medicació per por. Però això és un cas, que en parlaré en un altres post.
3. To positiu
L’educador, de vegades, no és conscient de la càrrega emocional que té el que diu. En aquest cas, l’objectiu del professor no és dir una càrrega de coses que fa malament l’alumne. Això ho sap fer qualsevol. Els pares coneixen prou bé les limitacions dels seus fills (si són pares honests i responsables, clar). Es tracta de col·laborar amb la família. Podem fer mal als pares i dificultar molt la comunicació i distorsionar el que passa, sense arreglar-ho.
Si any rera any, en les diverses tutories només reben informació negativa, vol que dir que no s’avança i que fem alguna cosa malament. Si em de parlar assertivament, això implica que el professor s’haurà proposat fites amb les que ajudar a millorar l’alumne. Ja en parlarem en un altre post. És necessari dir en què millora, què fa bé, les seves virtuts, en què se l’anima, etc.
4. Conèixer la família
El professor ha de conèixer l’ambient familiar, social i cultural de l’alumne. Facilitat les coses, si en la conversa, es coneix si hi ha antecedents familiar i el tipus de comunicació familiar habitual. Habitualment, hom surt força sorprès, positivament, del que els pares fan per ell/ella. De fet, s’hi hipotequen i els hi dediquen les millors energies. Per ells, és la primera empresa a treure endavant. Lògicament.
5. Cada cas és particular
Cadascú és un món. Tampoc és pot tractar tots els TDAH de la mateixa manera, encara que hi hagi directrius generals que ho facilitin. El que pot anar bé a un, a l’altre no. Experiència: “el seu fill no pot fer Batxillerat.” Doncs, resulta que ara està fent una carrera i amb certa solvència. Són nois que poden tenir un coeficient intel·lectual alt (com qualsevol), però que, per contra, poden suspendre assignatures, pel seu dèficit d’atenció i concentració.
Per això, a la Secundària segons el plantejament que hi hagi, se li pot tancar les portes a l’ESO si els professors no tenen clar si l’alumne pot fer Batxillerat o si farà un grau de FP. Canvia molt la cosa cosa i fa divers un plantejament o un altre. I més, sabent com tenim avui, el sistema educatiu a la Secundària.
6. Notes o seguiment
Queda clar, que importa més el seguiment i l’ajuda que es presti a l’alumne per part del centre educatiu (a assumir i consolidar el currículum), que els resultats acadèmics en sí. De vegades, un insuficient (un 4) pot ser un excel·lent per un alumne. Per altres no. Precisament la llengua i les matemàtiques acostumen a ser les matèries més difícils per l’ortografia, la cal·ligrafia, la lectura, la resolució de problemes, etc., que impliquen concentració, aplicar normes, recordar fórmules…
Davant aquest trastorn l’escola ha de fer quelcom. No es pot fer senzillament, una adequació: baixar el nivell per a què aprovi. Cal tenir uns objectius i concretar els mitjans per assolir-los, precisament, a un altre ritme i dins l’aula. Però això, cal eines educatives que a la Secundària són poc conegudes i estan poc o gens desenvolupades.
7. To obert i una estratègia
De vegades, els pares presenten idees noves i alternatives. Crec que mai ens les hem de prendre a la defensiva o com si ens estiguessin trepitjant el nostre terreny de docents. Cal escolta les seves observacions i propostes; i evitar una actitud defensiva quant qüestionin els nostres comentaris. En alguns casos, tenen força raó.
Cal acabar la reunió, amb una presa d’acords, un pla específic. Quina estratègia seguirem ara? Tant a casa com a l’escola. Espot consultar a l’EAP, al pediatra, amb el Cap d’Estudis o buscar un professional fora de l’escola per a una avaluació o tractament.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s