Perill: mines!

Extenses franges que corresponen a l’antiga frontera inter-alemanya estan afectades per mines abandonades

Lectores corresponsales | 11/05/2012 – 18:48h

Koblenz va ser evacuada després que fos localitzada una enorme bomba de la Segona Guerra Mundial dins del RinThomas Frey / DPA

La crisi financera no ha fet trontollar (encara) els ciments sobre els quals se sustenta l’economia alemanya, però sí tremola, de tant en tant, el subsòl d’aquest país. O podria fer-ho, si no fos que sempre tenen final feliç, afortunadament, els exercicis de desactivació de bombes i mines ocultes sota terra, romanents de conflictes passats que la munició abandonada s’entesta a mantenir vius en la memòria col·lectiva.

Un dels últims casos de mobilització per desactivació de bomba va tenir lloc a Koblenz i va ser espectacular: gairebé la meitat de la població de la ciutat, tan extensa com Barcelona, va ser evacuada després que fos localitzada una enorme bomba de la Segona Guerra Mundial dins del Rin, el riu que la travessa. Com es fa sempre en aquests casos, abans d’iniciar el procés de desactivació es va establir un perímetre de seguretat, que en aquesta ocasió, degut al potencial poder destructor de la bomba i a la concentració de població a prop seu, va obligar a treure de casa seva 45.000 dels 100.000 habitants de la ciutat. Aquest mateix lector corresponsal va patir les conseqüències d’una altra desactivació quan, mesos enrere, conduint de Berlín en direcció a Dresden, va quedar retingut a l’autopista prop de tres hores: els artificiers l’havien tallada completament per desactivar una altra bomba, en aquella ocasió localitzada al marge de la via.

Però no són només les zones urbanes o properes a vies de comunicació les àrees sensibles, en aquest sentit. Extenses franges que corresponen a l’antiga frontera inter-alemanya, la que separava la República Federal de l’anomenada Democràtica, s’hi troben encara, avui dia, rètols que informen de la prohibició d’accedir-hi degut a la presència de mines dels temps de la Guerra Freda. Això passa, per exemple, a zones entre Thüringen, Hessen i Baviera, tres dels Bundesländer (regions federals) del país. Segons el Ministeri de Medi Ambient de Thüringen, una franja d’uns 25 kilòmetres està afectada per mines abandonades. Algunes s’han descobert de casualitat: l’any 2010, uns caçadors en busca de saborosos fongs van topar, inesperadament, amb una mina. La topada, per sort, només va ser visual i el ministeri pertinent va acordonar la zona.

Una fundació de Thüringen ha encarregat la producció d’uns 170 rètols advertint del perill (i la prohibició) d’apropar-se a determinades àrees. Segons el portal informatiu n24.de, l’antiga RDA va col·locar més d’un milió de mines al llarg de la frontera inter-alemanya, la meitat d’elles en aquest land. La majoria dels artefactes explosius han estat localitzats i eliminats. La majoria.

Link

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s