“Lo que hay que tener”, de Tom Wolfe (@AnagramaEditor)

"Lo que hay que tener. Elegidos para el triunfo" de Tom Wolfe.

“Lo que hay que tener. Elegidos para el triunfo” de Tom Wolfe.

« Lo que hay que tener » és fascinant. És el lema que resumeix allò que per un pilot d’avió era necessari per la guerra als aires. O és té o no és té. Però ja no es tracta de superar uns rècords, sinó del projecte Mercury: contra l’enemic, els soviètics.

L’Sputnik 1 fou llançat el 4 d’octubre de 1957 pels soviètics. Era un satèl·lit de 40 kg en òrbita al voltant de la Terra. Això generà un esdeveniment a la premsa i l’opinió pública sense precedents. Primer, fou la bomba atòmica soviètica de 1953. I ara que els aquests mateixos tinguessin una capacitat de foc intercontinental. Entrava en joc “el control dels cels” i l’editorial del The New York Times va titllar “d’una carrera per la supervivència”, que enfrontava a “l’extinció nacional”. Així que el 1955, els EUA anuncia el seu pla de posar un satèl·lit en òrbita pel 1959.

El primer desastre americà fou colossal. Al poc temps, la presidència (Einsenhower) va convertir la NACA a l’actual NASA (National Aeronautics and Space Administration). Foren escollides set persones. Però els primers vols, digueren, els faria un mono.

Qui foren els escollits? Com va aconseguir la glòria? Quines conseqüència va tenir la nit del 12 d’abirl de 1961 al despatx del president Kennedy, quan es va saber que Yuri Gagarin (pilot de 27 anys) va completar l’òrbita i va aterrar on tenia previst; el famós Vostok I? Què feia que la URSS s’avancés sempre als americans? Com es van convertir en herois els pilots americans, guardonats pel President, amb discursos i desfiles per les principals ciutats aclamats per tots? Com la revista Life es va fer amb els drets d’informació de la vida dels astronautes i les seves famílies. Ara tot era una campanya d’informació i d’interès nacional. Qui foren els seus models? Qui seran els seus successors? Qui fou Ed Dwight?

Hi ha episodis que els narra amb una gran qualitat. Són pàgines en què hom es submergeix en l’escena, hi ets present: les gestes de Yaeger, els vols orbitals d’Al, Gus i Gleen, els ineresos de la política de Kennedy, la premsa…  El subtítol de l’obra és: “elegidos para la gloria”. Resumeix una època postnuclear incerta amb uns personatges quasi mítics, que han ocupat part important de l’imaginari històric dels EUA i que són millorats per la prosa de Wolfe que els dona vida més enllà de la terra.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s