“El hombre que nunca existió”, de Ben Macintyre @Ed_Critica

Abans de la gran operació amfíbia que va canviar el decurs de la Segona Guerra Mundial a Normandia, es va dur a terme l’operació secreta més important dels serveis d’intel·ligència fins al moment: l’operació Carn Picada (Mincemeat). El 30 d’abril de 1943 un pescador de la costa espanyol de Punta Umbría va trobar flotant el cadàver d’un oficial britànic. Així comença l’acció d’un pla pensat i estratègicament molt elaborat pels governs aliats. Tot el pla era una treta, per aconseguir enganyar als alemanys. I així va ser.

La tomba de William Martin. En realitat fou Glyndwr Michael. Situada al cementiri de Nostra Senyora de la Soletat a Huelva.

La tomba de William Martin. En realitat fou Glyndwr Michael. Huelva.

Primer era un esborrany del “Cavall de Troia”: “un pla per introduir documents de naturalesa supersecreta a mans dels enemics”. Així va presentar al Comitè XX, Cholmondeley, un possible pla per enganyar l’enemic. Ja abans, s’havia fet un pla semblant, l’operació Error: fer creure que s’havia ferit un soldat aliat i que s’havia deixat uns importants documents. Però aquests documents eren falsos. I a la Primera Guerra Mundial també es va usar aquesta treta, per part de l’exèrcit britànic a Gaza.

Espies, contraespies, MI5 i MI6, la desxifradora dels missatges “ultra”…  L’Oficina 13, on treballava Cholmy i Montagu es van posar a treballar per elaborar el pla que recolzés l’objectiu de Churchill i Roosvelt del gener de 1943: després de la campanya militar del nord d’Àfrica (operació Antorxa), ara l’objectiu per entrar a Europa era Sicília. Així, els aliats aconseguirien els principals aeròdroms i es podria circular amb tranquil·litat pel Mediterrani, obriria el camí cap a Roma (i la caiguda de Mussolini), alleujaria la situació dels soviètics i ajudaria a preparar la invasió de França.

El problema com ca dir Churchill fou: “cualquiera, salvo un tonto de remate, sabía que era Sicilia”. Com es va coordinar l’operació? Es va buscar un cadàver (i no un qualsevol) adequat. Se li va inventar una història, una vida, un amor… i s’havia de deixat en mans dels espanyols, que haurien de passar la informació trobada (al maletí del cadàver) als alemanys. Se’ls havia de fer creure, contra tot pronòstic que atacarien Grècia i Cerdenya  enlloc de Sicília. La mentira passava per crear un grup de l’exèrcit britànic (que no existia) que envairia els Balcans, començant per Creta. Això, provocaria l’entrada al conflicte de Turquia amb l’Eix, per acabar unint-se als soviètics. Així els alemanys, acabarien reforçant unes zones que nos serien bèl·liques, i deixarien de guarir Sicília. Dispersarien l’exèrcit i facilitarien l’entrada a Europa per Sicília.

Després calia mantenir la treta: que arribés al despatx de Hitler, calia controlar la informació de l’espionatge soviètic, les ajudes de l’estat de Franco a les investigacions nazis de la Abwehr, els agents dobles, que l’autòpsia al cos del difunt no mostrés l’error, la desfeta de Von Roenne, Hitler, i la pròpia invasió de Sicília.

Els membres de l'Oficina 13 que van planejar l'operació secreta

Els membres de l’Oficina 13 que van planejar l’operació secreta

Com s’ho van fer? Com va dir Montagu, el cap pensant del pla, un cop el pla s’estava portant amb èxit: “engañamos a los españoles que ayudaban a los alemanes; engañamos al Servicio Secreto alemán de España y Berlín; engañamos al estado mayor de Operaciones y al mando supremo alemán; enagañamos a Keitel y, finalmente, engañamos al propio Hitler y le mantuvimos preso en el engaño hasta fines de julio”.

Hitler va reaccionar tard. Va enviar a Rommel a Salònica per assumir el comandament de la defensa de Grècia per l’atac aliat… va enviar exèrcits cap allà i va acabar dispersant l’exèrcit. La víctima principal fou Mussolini. El 25 de juliol el Gran Consell del Feixisme va votar en contra de Mussolini, que fou convocat pel rei Víctor Manel III, fou obligat a abdicar i substituït pel mariscal Badoglio. Itàlia va caure, amb paraules de Badoglio: “com convenia, igual que una pera podrida”.

El mateix Monagu va escriure la obra titulada: The man who never was, explicant la història però sense revelar els aspectes que afectaven la seguretat nacional. Més tard, fou portada a les grans pantalles. Ben Macintyre escriu una postdata on hi ha alguns elements que van esclarint poc a poc tota la història. De fet, encara hi ha aspectes no resolts.

El hombre que nunca exisitió és una obra amena, interessant i que explica un dels fets més importants per tal d’entendre el canvi  que va portar a la victòria del aliats a la Segona Guerra Mundial.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s